Salade met quinoa en pesto-zalm
Zalm uit de oven vond ik nooit lekker; veels te droog. Daarom grill ik hem meestal op de grillpan; heel simpel met wat olie, peper en zout. Een poosje terug las ik de tip om de zalm te ‘coaten’ alvorens je hem in de oven stopt, dan wordt hij minder droog.
We waren op de camping en ik had niet zoveel zin in gebakken zalm lucht in de tent. Wij hebben een klein camping oventje dus ik dacht: proberen maar!
Ik heb gebruikt gemaakt van de ingrediënten die we bij ons hadden, en in minder dan 30 minuten had ik een heerlijke salade met zalm in elkaar geflanst. En- wat-was-het-lekker! Heerlijk smeuïge zalm die uit elkaar valt. Door de zalm in te smeren met pesto en bovenop schijfjes citroen te leggen, was hij heerlijk sappig.
Je kunt de salade ook prima zonder quinoa eten als je graag de koolhydraten wil skippen. Of je vervangt de quinoa door bijvoorbeeld (wilde) rijst, volkoren pasta of peulvruchten. Wil je wat extra eiwitten? Voeg dan wat peulvruchten toe, bijvoorbeeld linzen.
We voegen in deze salade wat groenten uit de oven toe. Het is prima om regelmatig rauwkost te eten, maar gegaarde groenten verteer je net wat beter. Een mix is dan fijn voor je darmen (en nog lekker ook).
De dressing houd ik het liefst simpel en ‘clean’. In de winkel kun je kant-en-klare dressings kopen maar daar zitten enorm veel overbodige en ongezonde toevoegingen in. Zelf een dressing maken is heel simpel, lekker en gezond!
Voor deze dressing heb ik enkel olijfolie, citroensap en peper en zout gebruikt. Je kunt hier mee variëren en spelen, net wat jij lekker vindt! Echter heb je in dit gerecht ook al de smaak van de zalm met pesto dus veel extra smaken heb je niet nodig 😊
Ingrediënten voor 2 personen:
- Twee zalmmoten op huid (± 150-200 gr. Per persoon)
- 3 eetl. Pesto
- Schijfjes citroen
- 150 gr. quinoa
- 100 gr. salademix (kant en klare zak)
- Halve courgette, of 1 kleintje
- 1 grote appel
- Halve komkommer
- 150 gr. cherry tomaatjes
- 1 eetl. olijfolie
- Peper en zout
- Handje pijnboompitten
Dressing:
- 2 eetl. Extra vierge olijfolie (gebruik gerust minder als je olijfolie wat heftig vindt)
- Sap van een halve citroen
- Peper en zout naar smaak
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Kook de quinoa zoals aangegeven op de verpakking en laat goed uitlekken en een beetje afkoelen.
Snijdt de courgette in halve maantjes en leg in een ovenschaal. Meng de olijfolie en naar smaak peper en zout door de courgettes. Schuif in de oven voor ongeveer 10 minuutjes en haal uit de oven. Verlaag de oven temperatuur naar 180 °C.
Bestrijk de niet huidkant van de zalm met de pesto. Zodra de courgette uit de oven is, leg je de schijfjes citroen op de courgette. Boven op de citroen leg je de zalm met de huid naar boven (dus de pesto kant op de citroen). Schuif de ovenschaal terug in de oven voor 15 minuten; 20 min als je de zalm wat meer gaar wil hebben.
Verdeel de sla over twee borden. Snijd de komkommer in schijfjes, de cherrytomaten in partjes en de appel in blokjes en voeg toe aan de sla.
Verdeel de afgekoelde quinoa over de borden.
Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan en laat even afkoelen. Verdeel daarna over de salade.
Haal, als de baktijd is verstreken, de zalm en courgettes uit de oven.
Verdeel over de borden (exclusief de citroen).
Sprenkel wat olijfolie en citroensap over de salade en voeg naar smaak peper en zout toe.
Eet smakelijk!