Carrot cake pancakes

Als ik een ochtendje vrij ben, kan ik enorm genieten van een heerlijk ontbijtje met een kopje koffie!

Dit recept is één van mijn favorieten. Het is gemakkelijk, duurt niet al te lang en nog gezond ook. Door het toevoegen van geraspte wortel heb je meteen wat extra groenten voor die dag binnen (ook handig als je kids geen fan zijn van groenten).

Wortel is van nature lekker zoet. Je proeft het (bijna) niet in de pancakes voor het geval je toch een beetje griezelt van het idee.

Nog een bonus: er worden verder geen suikers toegevoegd aan het recept. Zeg maar dag tegen de suikerdip halverwege de ochtend!

De pancakes maak je af met een heerlijk frisse topping van crème fraiche waardoor het net lijkt alsof je een carrot cake eet! En zeg nou zelf: dat klinkt toch als een topontbijt?!

Tip: deze pancakes kun je ook een avond van tevoren maken en de volgende opwarmen. De topping bewaar je dan apart voor het opdienen. Handig voor als je wat minder tijd hebt in de ochtend maar wel een gezond ontbijtje wil. De pancakes worden wel minder lekker als je ze langer dan 1 dag in de koelkast bewaart, dus ik adviseer je om ze niet langer te bewaren dan één nachtje.

Ingrediënten:

1 banaan

1 ei

½ tl bakpoeder

½ tl kaneel

Halve geraspte wortel

4 el havermeel

Handje rozijnen

¼ tl vanille extract (optioneel)

Kokosolie of ghee om in te bakken

Topping:

1 flinke el crème fraiche of Griekse Yoghurt

¼ tl vanille extract

Stukjes pecan-of walnoten

Bereidingswijze:

Verwijder de schil van de banaan en doe in een mengkom. Prak de banaan zo fijn mogelijk (gebruik evt. een staafmixer als je geen stukjes banaan wilt). Voeg het ei toe en meng goed met de banaan. Voeg vervolgens het bakpoeder, kaneel en optioneel het vanille extract toe. Meng even en voeg daarna de geraspte wortel toe. Meng weer goed door elkaar.

Voeg 1 voor 1 de eetlepels havermeel toe en meng goed door elkaar. Je krijgt een lobbig, dik beslag. Roer als laatste de rozijnen door het beslag.

Verwarm een koekenpan met een beetje kokosolie of ghee. Lepel één voor één een flinke eetlepel beslag in de pan. Laat enkele minuten of middelhoog vuur bakken tot de onderkant goudbruin is. Flip de pancakes en laat nog even bakken tot de pancake gaar is.

Herhaal deze stappen tot al het beslag op is.

Meng de crème fraiche/Griekse yoghurt met het vanille extract.

Zodra de pancakes klaar zijn, maak je stapeltjes op je bord. Strijk royaal de topping over de stapeltjes pancake heen en maak het af met een paar stukjes pecan- of walnoot. Nog een beetje kaneel er over voor de finishing touch: eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *